تصمیمات مربوط به افزایش و کاهش سرمایه شرکت سهامی در صلاحیت انحصاری مجمع عمومی فوق العاده می باشد و اساسنامه شرکت نمی تواند متضمن اختیار افزایش سرمایه برای هیات مدیره باشد.
برای افزایش سرمایه شرکت رعایت نکات ذیل الزامی است.
سرمایه شرکت را می توان از طریق صدور سهام جدید و یا از طریق بالا بردن مبلغ اسمی سهام موجود افزایش داد.(ماده 157)
باتوجه به ماده158 پرداخت مبلغ اسمی سهام جدید از طریق یکی از روش های زیر میسر می باشد:
افزایش سرمایه از شیوه گسترش مبلغ اسمی سهام موجود چنانچه به منظور صاحبان سهام ضمانت ایجاد نماید امکان پذیر نخواهد بود مگر در صورتی که تمامی مالکان سهام با آن موافق باشند.
در ضمن پرداخت مبلغ اسمی سهام جدید در شرکت های سهامی عام به صورت نقدی می باشد اما در شرکت های سهامی خاص چنین پرداختی در قالب آورده ی غیر نقدی هم مجاز است علاوه بر این انتقال و واگذاری اندوخته قانونی شرکت به سرمایه ممنوع می باشد.البته بایستی به این توجه داشت تا هنگامی که سرمایه قبلی پرداخت نگردیده باشد افزایش سرمایه تحت هیچ عنوانی مجاز نخواهد بود.
با توجه به دستور ماده 106 در مواردی که تصمیمات مجمع عمومی یکی از کارهای ذیل باشد یک رونوشت از صورتجلسه مجمع بایستی به منظور ثبت به اداره ثبت شرکت ها ارسال شود.
کاهش سرمایه در شرکت های سهامی به دو طریق اختیاری و اجباری انجام می شود.
الف- کاهش اختیاری
کاهش اختیاری سرمایه ای از طریق کاهش بهای اسمی سهام به نسبت متساوی و رد مبلغ کاهش یافته هر سهم به صاحب آن انجام می گیرد.برای این منظور هیات مدیره باید پیشنهاد خود را 45 روز قبل از تشکیل مجمع عمومی فوق العاده به بازرس یا بازرسان شرکت تسلیم نماید.در گزارش فوق باید توجیهات لازم در خصوص لزوم کاهش سرمایه و نیز امور جاری شرکت از بدو سال مالی در جریان و حساب های سال قبلی منعکس باشد.
ب- کاهش اجباری
مجمع عمومی فوق العاده می تواند بنا به پیشنهاد هیات مدیره در مورد کاهش سرمایه شرکت به طور اختیاری اتخاذ تصمیم کند.مشروط بر آن که بر اثر کاهش سرمایه به تساوی حقوق صاحبان سهام لطمه ای وارد نشود و سرمایه شرکت از حداقل مقرر در ماده 5 (شرکت عام پانصد هزار تومان و شرکت خاص صد میلیون ریال) کمتر نگردد.لازم به ذکر است کاهش اختیاری سرمایه از طریق کاهش تعداد یا مبلغ اسمی سهام صورت می گیرد.پیشنهاد هیات مدیره نیز باید 45 روز قبل از جلسه مجمع عمومی فوق العاده تسلیم گردد و توجیه لزوم کاهش سرمایه و وضعیت مالی سال در جریان و حساب های سنوات قبل را منعکس نماید و مجمع پس از دریافت گزارش بازرس مبنی بر ضرورت کاهش سرمایه،اتخاذ تصمیم خواهد نمود و مراتب نیز پس از تصویب توسط هیات مدیره منتشر و برای صاحبان سهام با نام توسط پست سفارشی ارسال گردد.
براساس ماده 197 اطلاعیه کاهش سرمایه بایستی دربردارنده نکاتی به شرح ذیل باشد:
در انتها خاطر نشان می شویم که متقاضیان محترم در صورت مواجه شدن با هر سوال یا مسئله ای می توانند با مشاوران و کارشناسان موسسه حقوقی آراکس در ارتباط باشند.
در جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مزایای ثبت برند در کرج چیست به مقاله آن مراجعه نمایید.