در مقاله حاضر به شرح فرایند ثبت اختراع در اداره ی مالکیت صنعتی ایران و هم چنین روند ثبت اختراع از طریق معاهده همکاری ثبت اختراع (PCT)می پردازیم.
مطابق ماده 1 قانون ثبت اختراعات، اختراع نتیجه ی فکر فرد یا افراد است که برای اولین بار فرایند یا فرآورده ای خاص را ارایه می کند و مشکلی را در یک حرفه، فن، فن آوری، صنعت و مانند آن را حل می کند.
مجتمع ثبتی و حقوقی ایلیا در این مقاله می خواهد به مطالبی درباره راهنمای ثبت اختراع بپردازد تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
مدارک مورد نیاز برای ثبت اختراع به شرح ذیل می باشد:
1.اظهارنامه اختراع ( 3 نسخه )
2.توصیف اختراع ( 3 نسخه )
به سبب ماده 10 آیین نامه ی اجرایی قانون ثبت اختراعات،توصیف اختراع باید واضح و همراه با جزییات کامل و مشتمل بر نکات ذیل باشد:
3. ادعا یا ادعاهای اختراع.
4.چکیده ای از توصیف اختراع.
5. نقشه یا نقشه ها در صورت لزوم.
6.مدارک مثبت هویت متقاضی و مخترع.
7.درخواست کتبی مبنی بر عدم ذکر اسم مخترع،چنانچه مخترع نخواهد اسم وی ذکر شود.
8.مدارک مربوط به حق تقدم که باید هم زمان با تسلیم اظهارنامه یا حداکثر ظرف 15 روز از آن تاریخ تسلیم شود.
9. مدارک نماینده قانونی : درصورتی که تقاضا توسط نماینده قانونی (وکیل، دارنده یا دارندگان حق امضا برای اشخاص حقوقی و …) به عمل آید.
10.رسید مربوط به پرداخت هزینه های قانونی.
مراحل ثبت اختراع در ایران عبارتست از: پر کردن فرم ها و مدارک مورد نیاز ارائه شده در وب سایت اداره مالکیت صنعتی توسط متقاضی، ارزیابی اولیه اظهارنامه و مدارک پیوست شده آن توسط این اداره، صدور اخطاریه در خصوص بر طرف کردن نقایص و اصلاح یا کامل کردن مدارک و پیوست ها در صورت ناقص بودن مدارک، تحقیقی درباره اختراع مذکور در سیستم اداره اختراع توسط کارشناس، ارزیابی علمی و معنوی اختراع با پرس و جو از مراجع ذی صلاح و در نهایت با کسب تاییده مرجع ذیربط، گواهی نامه اختراع صادر می گردد.
عبارتند از : مراحل آماده سازی پرونده، تشکیل پرونده و پیگیری آن، صدور گواهی ثبت اختراع، تمدید سالیانه و اعطای حق پتنت. مراحل کار بر اساس معاهده PCT متشکل از دو مرحله بین المللی و ملی می باشد ، فاز بین المللی از چهار مرحله درخواست، تحقیق بین المللی، انتشار بین المللی و بررسی بین المللی می باشد.
مرجع مسئول ثبت اختراعات در ایران بر اساس قانون، اداره مالکیت صنعتی می باشد. اما بعد از اینکه قانون ثبت اختراعات مورد اصلاحات قرار گرفت، سیستم اظهارنامه ثبت اختراع، علائم تجاری و طرح های صنعتی ایران مصوب 1386 دچار تغییراتی گشت.
بدین مفهوم که سابق بر این ، ثبت اختراع در ایران بر اساس روش اعلامی و مبتنی بر ادعای شخص متقاضی، عمل ثبت انجام می شد اما بعد از اهمال اصلاحات قانونی، این روش تغییراتی پیدا کرد و امروزه ابتدا باید اختراع مورد تأیید یکی از دانشگاه و مراکز پژوهشی قرار گیرد و پس از استعلام و تایید این مراکز، آگهی آن در یکی از روزنامه های رسمی کشور منتشر شود. البته این روش نیز عاری از اشکال نبوده که در این مقاله نمی توان به آن پرداخت.
لازم است متقاضی فرم ها و مدارک مورد نیاز مندرج در وب سایت اداره مالکیت صنعتی به آدرس www.ssaa.ir را در اولین مرحله ثبت اختراع،پر کرده و آپلود نماید. پس از آن سایر مراحل ثبت اختراع در اداره مالکیت صنعتی ایران انجام می شود که این مراحل عبارتند از :
1. پر کردن اظهارنامه.
2. ارزیابی اولیه.
الف) اعلام کامل نبودن مدارک و پیوست های اظهارنامه و لزوم انجام اصلاحات و تکمیل مدارک.
ب ) اعلام کامل بودن مدارک.
3- الف : بعد از اینکه اظهارنامه و پیوست های آن از لحاظ ظاهر و مندرجات مورد ارزیابی اولیه قرار گرفت چنانچه اظهارنامه و پیوست های آن مشتمل بر توضیحات، ادعانامه و نقشه و خلاصه شرح اختراع به شکلی تنظیم شده باشد که با مقررات قانونی و آئین نامه اجرایی مطابقت نداشته باشند، طبق مقررات کارشناس زیربط اخطاریه رفع نقایص را صادر می کند که اخطاریه مذکور از طریق اینترنت به ایمیل آدرس متقاضی ارسال می شود و متقاضی 1 ماه از تاریخ ارسال اخطاریه فرصت دارد تا مدارک و پیوست ها را اصلاح یا کامل نماید و چنانچه اقدام مقتضی را بعمل نیاورد، اظهارنامه اش باطل و بی اثر تلقی می گردد.
متقاضی باید پس از کامل کردن مدارک و اصلاح اظهارنامه و پیوست ها، وارد قسمت درخواست پاسخ به اخطار رفع نقص در بخش خدمات الکترونیک – ثبت درخواست/ لایحه اختراع درخواست موردنظر (لایحه رفع نقص)شده و آن قسمت را پر کند و پیوست های مورد نیاز را ضمیمه کرده و آن ها را از طریق سایت آپلود کند.
در انتها خاطر نشان می شویم که در صورت روبرو شدن با هر سوال و مسئله ای می توانید با مجتمع ثبتی و حقوقی ایلیا تماس حاصل کنید،مشاوران و کارشناسان خبره و کاردان ما در این مجموعه ثبتی آماده ارائه خدمات به متقاضیان محترم می باشند.
از همراهی شما صمیمانه سپاسگزاریم.