طرح صنعتی زمانی که تغییری در ظاهر یک کالا و یا بسته بندی ایجاد می نماید می تواند به نحوی قابل ثبت باشد . زیرا جذابیت تأثیر بسزایی در مخاطب دارد . هم چنین باید گفت و تعرف کرد که : طرحی که جدید و ابتکاری باشد و اصالت داشته باشد . طراح آن را خلق کرده باشد و بتوان آن را به صورت صنعتی ایجاد کرد و تغییری در ظاهر فرآورده و یا محصولات صنعتی نماید طرح صنعتی شناخته می شود.ثبت طرح صنعتی برای متقاضی و یا مالک آن مزایایی را در پی دارد که امتیازاتی برای مالک دارد که بتواند از آن استفاده نماید.
مزایای ثبت طرح صنعتی
- زمانی که ثبت طرح صنعتی انجام می شود به مالک آن حق انحصاری و بهره برداری از حقوق و مزایای آن را می دهد بدین صورت که اگر در صورت مشاهده کپی برداری و تقلید اشخاص دیگر می تواند از طریق قانون با انها برخورد کند.
- طرح صنعتی که به ثبت می رسد می تواند در رقابت تأثیرگذار باشد هم چنین مالک آن را تشویق می کند که کیفیت را ارتقا دهد زیرا جذابیت طرح صنعتی بدلیل اینکه ظاهر محصول صنعتی را تغییر می دهد برای مخاطب آن مهم می باشد.
- مالک آن می توان در بنیاد ملی نخبگان عضو شود و از تسهیلاتی که دولت برای آن در نظر گرفته شده است بهره مند گردد.
- می تواند شرکت های دانش بنیان دانشگاهی را تأسیس نماید که با عنوان طرح صنعتی و یا اختراع و راه اندازی خط تولید و…
- طرح صنعتی در واقع یکی از دارایی های تجاری مالک محسوب می شود که ارزش گذاری و اعتبار شرکت و هم چنین محصولات آن شرکت تأثیر می گذارد . و هر چه این طرح برای شرکت موفقیت آورد ارزش آن شرکت نیز بیشتر می شود.
- مالک طرح صنعتی می تواند آن طرح را به دیگری واگذار نماید و اجازه بهره برداری را به دیگری دهد و در واقع برای مدت زمان مشخص بتواند از امتیازات آن بهره مند گردد.در واقع ثبت طرح صنعتی به شرکتها فرصت می دهد که بتوانند میزان موفقیتی که محصولاتشان در بازار را دارند ارزیابی کنند.
- باید این مورد را در نظر بگیرید که حمایت های قانونی از طرح از افشا شدن و مورد سوء استفاده قرار گرفتن جلوگیری می کند.
مدارک مورد نیاز جهت ثبت طرح صنعتی
مدارک مورد نیاز برای ثبت طرح صنعتی عبارت است از:
- دو رونوشت از اظهارنامه طرح صنعتی کامل گردد.
- مدارک مثبت هویت متقاضی و طراح؛(شامل رونوشت شناسنامه و کارت ملی برابر اصل شده برای اشخاص حقیقی و آگهی تاسیس و آخرین تغییرات جهت اشخاص حقوقی به صورت خوانا ارائه گردد.
- در صورتی که طرح صنعتی دو بعدی باشد،5 نمونه از شکل یا تصویر گرافیکی یا 5 نمونه از طرح ترسیم شده به عنوان نمونه ارائه گردد.
- در صورتی که طرح صنعتی سه بعدی باشد،5 نمونه از شکل یا تصویر گرافیکی یا 5 نمونه از طرح ترسیم شده به عنوان نمونه ارائه گردد.
- در طرح صنعتی سه بعدی،مرجع ثبت قادر می باشد ماکتی از آن را به همراه اظهارنامه درخواست نماید.اندازه ماکتی که متقاضی از مدل طرح خود ارائه می دهد،باید حداکثر بیست در بیست در بیست سانتی متر و وزن آن حداکثر 2 کیلوگرم و از ماده ی بادوام و غیر فاسد شدنی باشد.
- درخواست کتبی مبنی بر عدم ذکر اسم طراح به صورت اسکن شده و الصاق آن در پرونده الکترونیکی چنانچه طراح نخواهد اسم وی ذکر شود ارائه گردد.
- رسید مربوط به پرداخت هزینه اظهارنامه ارائه گردد و در صورتی که اظهارنامه شامل دو یا چند طرح صنعتی است رسید مربوط به پرداخت هزینه های اضافی ارائه گردد.
- مدارک مربوط به حق تقدم که باید مصادف با تسلیم اظهارنامه یا حداکثر ظرف 15 روز از آن تاریخ تسلیم گردد ارائه شود.
- مدارک نمایندگی،در صورتی که تقاضا توسط نماینده قانونی صورت می گیرد ارائه گردد.
طرح های صنعتی غیرقابل ثبت
چه طرح های صنعتی را نمیتوان ثبت کرد!
- طرح هایی که از عملکرد فنی محصول ایجاد می شوند مانند ایجاد ظاهری جدید نه تغییری در نوع عملکرد محصول.
- نمادها و نشان های رسمی قابلیت ثبت را ندارند.
- طرح هایی که مخالف نظم عمومی و موازین شرعی باشد.
برای ثبت طرح صنعتی الزامی است که مدارکی را به اداره ثبت مالکمیت صنعتی معنوی ارائه دهید ای مدارک باید کامل گردید و نواقصی در آن نباشد و سپس اقدام به ثبت نمایید.
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!