از نوآفرینی و نوآوری ذهنی انسان اختراع به وجود می آید یا می توان این چنین بیان نمود که اختراع و نوآفرینی راهکاری جدید به منظور مشکلات فنی جامعه محسوب می شود. مطابق ماده 27 هر شخصی که ادعای یکی از کارهایی به شرح ذیل باشد قادر می باشد درخواست ثبت کند:
یافتن هر ابزار جدیدی یا به کار گیری ابزار و وسایلی که در دسترس می باشد به منظور کسب نمودن یک نتیجه و یا محصول صنعتی و یا کشاورزی.
در لغت ابداع به معنای اختراع و به وجود آوردن چیزی بدیع و جدید می باشد.به همین دلیل در صورتی که شخصی با استعمال از ذهن و فکر خودش در رابطه با صنعت چیز جدید و بدیعی را به وجود بیاورد که دربردارنده صفات تازگی و بدیع بودن می باشد این حق را دارد تا درخواست ثبت نماید و دولت هم بایستی از آن حمایت نماید.
مواردی که در ذیل عنوان شده اند از زمینه حمایت از اختراع خارج می باشد:
به هر چیزی که در هر ناحیه ای از جهان به وسیله چاپ و انتشار کتبی ویا شفاهی به وسیله استعمال عملی و یا هر روش دیگر قبل از درخواست و یا در موارد حق تقدم ناشی از اظهارنامه ثبت اختراع پراکنده شده باشد فن یا صنعت قبلی می گویند.
چنانچه افشا اختراع به مدت 6 ماه قبل از تاریخ در خواست و یا در مورد های ضروری قبل از تاریخ حق تقدم اختراع شکل گرفته باشد مانعی به منظور به ثبت رسیدن نمی باشد.
و هم چنین اختراع هایی که بهره برداری از آن ها مطابق موازین شرعی ویا اخلاق نیکو نباشد قابلیت به ثبت رسیدن را نخواهد داشت.
جهت ثبت اختراع می توانید از وکلا و کارشناسان باتجربه مجتمع ثبتی و حقوقی ایلیا راهنمایی لازم را بهره مند شوید.
چگونگی قید نام مخترع در تصدیق نامه اختراع و چگونگی تعلق حق اختراع به ثبت رسیده به تشریح ذیل می باشد:
مطابق ماده 22و 23 نظام نامه اجرایی قانون ثبت علامت های تجاری و اختراعات درخواست کننده ثبت بایستی مدرک های ذیل را تهیه و تدوین و به اداره مالکیت صتعتی ارائه نماید.
۱- اظهارنامه اختراع ٣ نسخه
اظهارنامه ثبت اختراع به صورت فرم مخصوصی است و جزئی از اوراق بهادار می باشد درخواست کننده می بایست از واحد فروش که در اداره کل ثبت شرکت ها مستقر می باشد تهیه و تدوین کند و همانند فرم نمونه صفحه های بعدی به منظور کامل نمودن و امضای آن مبادرت نماید.
۲-در سه نسخه وصف تشریحی اختراع و یا ابزار جدیدی که تحقیق و بررسی آن درخواست می گردد می بایست ارائه گردد.
اختراعی که مورد اعای اختراع کننده می باشد بایستی به صورت کامل و جامع تشریح گردد در تشریح اختراع می بایست کلیه جنبه های اختراع ادعایی به صورت آشکار و واضح ذکر گردد. مطلوب است در تهیه و تدوین و تشریح اختراع از کاغذهایA4 استفاده شود.
۳-نقشه های اختراع ٣ نسخه
نقشه کامل اختر اع می بایست با مرکب و از روی مقیاس متری تدوین و ذیل نقشه ها به وسیله درخواست کننده و یا نماینده قانونی او به امضا و ممهور به مهر گردد. مطابق ماده 27 این نامه اجرایی قانون ثبت علامت ها ی تجارتی و اختراعات نقشه ها و وصف تشریحی اختراع در روی کاغذ که 34 سانتی متر طول و 22 سانتی متر عرض داشته باشد ترسیم شود و هم چنین به منظور انجام امرذکر شده تنها از یک روی کاغذ استعمال گردد.
۴-چنانچه درخواست نامه به وسیله نماینده قانونی به اداره مالکیت صنعتی ارائه می گردد اصل وکالت نامه یا نسخه برابر اصل شده می بایست الحاق اظهارنامه شود.
۵-چنانچه درخواست ثبت اختراع از جانب شرکتی که به ثبت رسیده است صورت می پذیرد یک برگ رسمی دال بر مدیریت شرکت می بایست به پیوست مدرک ها به اداره مالکیت صنعتی تسلیم گردد.
۶-رونوشت شناسنامه مخترع یا مخترعان ارائه گردد.