منظور از ایده، یک نوع نوآوری و یا سبک جدید از شیوه مصرف با اجرای خدمت و یا فعالیت است که با آسان تر شدن کارهای مربوطه رابطه مستقیمی دارد. طرح یک ایده، با توجه به ماهیت ذهنی آن، میتواند فارغ از هر گونه قید و بندی صورت پذیرد.حقوق مالکیت معنوی در ایران که از آن با عنوان حقوق مالکیت فکری نیز یاد می شود دربرگیرنده حقوق مربوط به آفرینش ها و خلاقیت های فکری و ذهنی انسان در حوزه های مختلفی اعم از ابداعات ادبی، هنری ، علمی ، صنعتی ، فناوری و علایم تجاری و طرح های صنعتی مورد استعمال در تولید و تجارت می باشد. دربرگیرنده آن دسته از حقوق قانونی و علاقه های مالکانه که ناشی از فعالیت های ذهنی در حوزه های هنری ، ادبی ، علمی ، صنعتی و غیره می باشد ،حقوق مالکیت فکری درایران است.
حقوق مالکیت فکری در ایران برای صاحب اثر یا خلاقیت اساس بهره گیری مادی اثر یا خلاقیت و ترویج آن را مهیا می نماید.در این خصوص عنایت به این نکته که در حقوق مالکیت فکری ایران از ایده حمایتی صورتی نمی گیرد بسیار مهم و با اهمیت می باشد،به زبانی ساده تر تا مدت زمانی که ایده آشکار و مشهور نشده است و به صورت اجرایی در نیامده است به وسیله قانون از آن حمایتی صورت نمی گیرد.به عنوان مثال ایده تلفن در صورتی که در ذهن الکساندر گراهام بل باقی می ماند، حقوقی هم دربر نداشت اما هنگامی که آشکار و بیان می شود و قابلیت اجرا شدن را کسب می نماید قانون از آن حمایت می نماید.
هنگامی که ایده در ایران اجرایی گردد ،در آن صورت این قابلیت را به دست می آورد تا به عنوان اختراع ثبت شود. قابل ذکر است که در اختراع، ایده هایی که در ذیل عنوان شده اند قابلیت حمایت از جانب قانون را دارند :
1. جدید باشند.
بر اساس قانون، نوآوری جدید عبارت است از آن چه که در فن یا صنعت قبلی وجود نداشته و به منظور دارنده مهارت عادی در حرفه و فن مشخص و هویدا نباشد.
2. قابل کاربرد صنعتی و دارای خلاقیت باشند.
همان طور که گفته شد، اختراع بایستی از لحاظ اقتصادی و عملی فوراَ قابل استفاده باشد، زیرا قوانین علمی که ممکن است بعداَ منشاء نتایج مهمی گردند از لحاظ مادی ارزش اقتصادی ندارند.
3. ابتکار و نوآوری داشته باشند.
اختراع بایستی نوآوری داشته باشد و قبلاَ شناخته نشده باشد ، زیرا در این صورت هرشخصی قادر می باشد از آن استفاده نماید و اشخاص قادر نمی باشند اکتشافات قبلی را به عنوان اختراع در انحصار قرار دهند.
در همه کشورها مدت زمان استعمال انحصاری از اختراع به صورت یکسان نمی باشد و بیشتر بین 16 الی 20 سال می باشد و در قانون کشور ایران مدت زمان استفاده انحصاری از اختراع 20 سال می باشد. شخصی که مجوز استعمال انحصاری از اختراع را در بردارد بایستی هر ساله با پرداخت نمودن هزینه های ثبتی به صندوق ثبت علاقه و تمایل خود را به منظور ادامه انحصاری بودن اختراع در ایران ابلاغ نماید و در صورتی که در مدت زمان تعیین شده هزینه های ثبتی تعیین شده را پرداخت ننماید دیگر مخترع شمرده نخواهد شد، در این صورت هر شخصی قادر می باشد از آن استعمال نماید به منظور این که حقی در این میان ضایع و تباه نشود به مدت زمان سه ماه جهت ابداع کننده فرصتی در نظر گرفته شده است تا به منظور ثبت آن اقدام کند و یک سه ماه دیگر هم به عنوان آخرین فرصت تعیین شده است که در صورتی که در این مدت هم دوبرابر هزینه ثبت تعیین شده را پرداخت نماید قانون باز هم از او حمایت می نماید در غیر این صورت بعد از پایان 6 ماه اختراع باطل می گردد و کلیه اشخاص قادر خواهند بود از آن استعمال نمایند.
با رجوع نمودن به پورتال اداره مالکیت صنعتی در ایران قادر می باشید تقاضای خود را به منظور ثبت ایده در ایران ابلاغ نمایید.
مدارک ثبت ایده در ایران به شرح ذیل می باشد:
1.اظهارنامه اختراع ( 3 نسخه )
جزئی از اوراق بهادار اظهارنامه نامه ثبت اختراع می باشد و بایستی این فرم مخصوص را از واحد فروش اوراق بهادار که در اداره ثبت شرکت ها موجود می باشد را تهیه نمود و به زبان فارسی و بدون لاک گرفتگی، خط خوردگی و پارگی تنظیم کرد.
مواردی که در ذیل عنوان شده اند را بایستی در تنظیم وتسلیم اظهارنامه رعایت نمود :
الف- اسم و اطلاعات لازم در رابطه با درخواست کننده، ابداع کننده و نماینده قانونی او در صورتی که وجود دارد هم چنین عنوان اختراع بایستی در اظهارنامه قید گردد.
ب-در هنگامی که در خواست کننده شخصی نمی باشد که ایده را به وجود آورده است بایستی مدارک دال بر عنوان قانونی او همراه با اظهارنامه تسلیم گردد.
ج- ادعای ذکر شده در اظهارنامه ذکر شده بایستی واضح وکوتاه و همراه با وصف باشد، به صورتی که به منظور شخص دربردارنده چیرگی عادی در فن مربوط اشکار و جامع باشد و حداقل یک راه اجرایی را به منظور اختراع ارائه نماید.
همچنین ذیل امضاء اشخاص حقوقی متقاضی ثبت ممهور به مهرگردد.
2.توصیف اختراع ( 3 نسخه )
چکیده وصف اختراع بایستی به صورت مستقیم اساس و پایه فنی را که اختراع به آن اختصاص دارد را مشخص نماید تا در جستجوی سابقه های اختراع ادعایی مورد استعمال واقع گردد در چکیده اختراع بایستی نکته هایی به شرح ذیل در نظر گرفته شود:
3.ادعا یا ادعاهای اختراع
طبق ماده 11 ادعای اختراع در ایران بایستی عوامل اختراعی را که حمایت از آن تقاضا شده است را در طرح مشخصه فنی تعیین نماید. هر اختراع در ایران قادر می باشد مشتمل بر یک و یا چند ادعا باشد. ادعا یا ادعاها بایستی آشکار ومنجز باشد و دربردارنده شرایطی به شرح ذیل باشد :
4.خلاصه ای از وصف اختراع را دربرداشته باشد.
مطابق مواد 13و14 چکیده مشتمل بر 70 تا 200 کلمه و تنها به منظور بیان نمودن اطلاعات اختراع و درصورت لزوم مشتمل بر فرمول شیمیایی یا معادلات ریاضی باشد.
5.در صورت لزوم نقشه یا نقشه ها ارائه گردد.
6.مدارک مثبت هویت درخواست کننده و اختراع کننده ارائه گردد.
الف) مدارک اثبات کننده هویت درخواست کننده ارائه گردد.
اشخاص حقیقی: رونوشت شناسنامه و رونوشت کارت ملی ارائه گردد.
اشخاص حقوقی: آخرین روزنامه رسمی دلیل مدیریت رونوشت شناسنامه و کارت ملی مالکان امضاء ارائه گردد.
ب) مدارک اثبات کننده هویت اختراع کننده
رونوشت شناسنامه و رونوشت کارت اختراع کننده ارائه گردد.
7.تقاضای کتبی مبنی بر عدم ذکر اسم اختراع کننده در صورتی که اختراع کننده خواهان این نباشد که نام او ذکر شود.
8.مدارک مربوط به حق تقدم که بایستی مصادف با ارائه اظهارنامه یا حداکثر ظرف 15 روز از آن تاریخ ارائه شود.
9.چنانچه درخواست به وسیله نماینده قانونی اعم از وکیل،دارنده یا دارندگان حق امضا به منظور اشخاص حقوقی و…..صورت پذیرد مدارک نماینده قانونی بایستی ارائه گردد.
10.رسیدی که به پرداخت هزینه های قانونی مربوط می شود بایستی ارائه گردد.
از اینکه تا انتهای مقاله ما را همراهی نمودید سپاسگزاریم.