با ثبت اختراع مخترع می تواند از آن در برابر اشخاص ثالث حمایت کند و از دیگر امتیازات قانونی استفاده نماید.اداره مالکیت صنعتی مرجع ثبت اختراع در ایران است و با مراجعه به سایت این نهاد می توان امور ثبت اختراع را بدون مراجعه حضوری انجام داد. با توجه به نمونه های چاپی اظهارنامه که اداره ثبت ارائه می دهد مخترع باید درخواست ثبت خود را برای ثبت اختراع در سه نسخه به فارسی تنظیم کند و آن را به اداره ثبت ارائه دهد.
شرایط ثبت اختراع
در صورتی که در نظر داشته باشید اختراعی را به ثبت برسانید تا از حمایت قانونی برخودار شود باید شرایط ذیل را داشته باشد:
1.جدید بودن
طرحی که به عنوان اختراع معرفی می شود باید مبدعانه باشد و پیش از این بصورت عمومی افشا نشده باشد.یعنی اداره ثبت نخستین جایی باشد که اختراع در آن ارائه شده است.
2.گام ابتکاری
اختراع باید در عین جدید بودن قابلیت رفع مشکل در صنعت یا حرفه را داشته باشد.
3.کاربرد صنعتی
اختراع باید الزاما در صنعت مورد استفاده قرار بگیرد.
4.افشاء کامل
شرط افشاء کامل اختراع به این مطلب می پردازد که اختراعی که درخواست حمایت از آن مطرح شده باید کاملا برای اداره ثبت اختراعات افشا شود.
نکات مربوطه به ثبت اختراع
در اظهارنامه ثبت اختراع باید نکات ذیل آورده شود :
- نام و حرفه و محل سکونت و تابعیت متقاضی.
- چنانکه اظهارنامه را وکیل ارائه داده باشد اسم و اقامتگاه وکیل قید شود.
- موضوع اختراع به صورت موجز و واضح ثبت شود.
- زمانی که متقاضی در نظر دارد مطابق ماده 33 قانون ثبت علایم و اختراعات جهت اعتبار برگه ی اختراع بدون هیچ قید و شرطی مقرر نماید.
- اگر که برای اختراع در خارج از ایران برگه صادر شده باشد.تاریخ و محل صدور و شماره ورقه اختراع در خارج باید ثبت شود.
- محل سکونتی که متقاضی معرفی می کند.
- اسم و اقامتگاه شخص یا اشخاصی که در ایران اقامت دارند و صلاحیت اخذ تمامی ابلاغات مربوط به اختراع را دارا باشد.
اسم و آدرس متقاضی، موضوع اختراع ، نام کشوری که اختراع پیش از این در آن جا ثبت شده باشد و شماره و تاریخ ثبت در خارجه به زبان فرانسه یا انگلیسی در اظهارنامه آورده شود.
مدارک ثبت اختراع
به اظهارنامه ثبت اختراع مدارک ذیل باید ضمیمه شود:
- سه رونوشت از شرح اختراع یا وسیله جدیدی که درخواست برگه اختراع برای ان ارائه شده است.
- نقشه اختراع برای بیان و به تصویر کشیدن ان در سه نسخه ارائه شود.
- رسید صندوق اداره ثبت اسناد مبتنی بر تادیه هزینه مقرر شده توسط4قانون ثبت علائم تجاری و اختراعات.
- در اظهارنامه باید موضوع اصلی یک اختراع و موضوعات تفصیلی مرتبط با همان موضوع بنا به ماده 24 آیین نامه ثبت علایم تجاری و اختراعات آورده شود.
درصورتی که پیش از این اختراع در کشور دیگری ثبت شده باشد متقاضی قادر است بر اساس اختراع اصلی و اختراع تکمیلی آن تقاضای یک ورقه اختراع نماید.
مراحل ثبت اختراع
- در مرحله نخست از مراحل ثبت اختراع ،مدارک و اظهارنامه شما به صورت مقدماتی و شکلی بررسی میشود.اگر نقصی وجود داشته باشد، شما باید این نقص ها و اشکالات را رفع کنید. بعد از آن موضوع شما بررسی میشود.
- در این مرحله، در بانک اطلاعاتی اداره مالکیت معنوی، سایر اختراعات بررسی میشوند. اگر عین اختراع شما وجود داشت، درخواست شما رد میشود. اما در صورتی که همانند و شبیه آن موجود باشد، به شما اطلاع میدهند و شما باید تفاوتهای اختراع خود را شرح دهید. و جنبۀ نوآوری آن را مشخص کنید.
- در این مرحله، در صورت تأیید شدن در مراحل قبلی، مرجع ذیصلاح باید انتخاب شود، تا درخواست کننده برای ادامه پروسه خود به آنجا مراجعه کند.
- سپس از این مرجع باید استعلام صورت بگیرد.
- در این مرحله از مراحل ثبت اختراع،اگر پاسخ مرجع، مبتنی بر تأیید اختراع بود، ابلاغیه پذیرش صادر میشود. در غیر اینصورت اخطار رد داده میشود.
- در صورت پذیرفته شدن اختراع، هزینه حقالثبت اختراع باید پرداخت شود.
- سپس آگهی صادر میشود و در روزنامه رسمی منتشر میشود و پس از آن گواهینامه ثبت اختراع شما صادر میشود.
در انتها خاطر نشان می شویم که در صورت روبرو شدن با هر سوال و موردی می توانید با مجتمع ثبتی و حقوقی ایلیا در ارتباط باشید و از تجربیات مشاوران و کارشناسان ما بهره مند شوید.
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!