حمایت از طرح های صنعتی و اختراعات ملزم به ثبت آن در اداره مالکیت صنعتی می باشد که هر کدام قانون و مقرراتی دارد که در این مقاله به آن اشاره می شود :
طرح صنعتی دربرگیرنده مواردی اعم از یک طرح، خلاقیت ،تصویر و یا یک پیکره و فکری بدیع می باشد که با به ثبت رساندن آن به شخصی که مبتکر آن می باشد حق مالکیت اعطا می گردد.
نوآفرینی در طرح صنعتی دارای اهمیت به سزایی می باشد زیرا شخص چیز تازه ای را ارائه می نماید ولی علاوه بر نوآفرینی طرح و ایده بایستی قابلیت استعمال را داشته باشد و بتوان از آن در امر صنعت به صورت عملی استفاده کرد.
در صورتی که یک ایده ای به صورت نوآفرینی باشد اما قابیلت استفاده را نداشته باشد علاوه بر این طرح محسوب نمی گردد بلکه به ثبت هم نمی رسد.
در رابطه با طرح صنعتی بایستی به نکته ای توجه کرد وجه تفاوتی که میان ثبت طرح صنعتی و ثبت اختراع می باشد این است که در زمان ثبت طرح صنعتی ظاهر و شکل نو آفرینی می گردد و بایستی قابلیت استعمال داشته باشد تا بتواند ثبت شود اما درصورتی که طرح بدیعی به منظور عملکرد فنی اجسام ارائه گردد با دربرداشتن دقت و کمی توجه می توان آن نوآفرینی را ثبت اختراع نمود.
بنابراین:
طرح صنعتی : ایده و نوآفرینی در نما و شکل اجسام می باشد و مهم ترین شرط به ثبت رساندن این می باشد که قابلیت استعمال داشته باشد بنابراین طرح صنعتی تنها به جنبه های ظاهری و زینتی یک محصول اشاره می نماید .
اختراع : ایده و نوافرینی در قالب فنی جسم ها می باشد تا قادر باشد یک عملکرد نوینی را ارائه نماید در این صورت ثبت اختراع گفته می شود.
مطابق قانون مصوب سال 1386به منظور ایده های صنعتی این تعریف بیان شده است :
هر نوع ترکیب خطوط یا رنگ ها و هرنوع تصویر سه بعدی با خطوط، رنگ ها و یا بدون آن، بهنحوی که ترکیب یا صورت یک کالای صنعتی یا محصولی از صنایع دستی را دگرگون نماید ، طرح صنعتی (ثبت طرح صنعتی) می باشد. در رابطه با یک طرح صنعتی فقط دستیابی به یک نتیجه فنی بدون تغییر ظاهری شامل حمایت و بهره مندی از این قانون نمی گردد. به مدت زمان 5 سال طرح صنعتی ثبت می گردد و بعد از به پایان رسیدن هم قابلیت تمدید را دارد.
به طور یقین هر ایده ای که عنوان و ذکر می گردد دربردارنده ی مالکی می باشد که با به ثبت رساندن طرح امتیازها و مزیت هایی برای صاحب آن در نظرگرفته می شود.با به ثبت رساندن طرح صنعتی شخص حق انحصاری ایده را دریافت می کند و بدین ترتیب از تقلید ،کپی برداری و استعمال های غیر مجاز جلوگیری می نماید و افراد سودجو قادر نمی باشند از آن سواستفاده کنند.
1.دو رونوشت از اظهارنامه طرح صنعتی کامل گردد.
2.مدارک مثبت هویت متقاضی :
الف) اشخاص حقیقی: رونوشت شناسنامه و کارت ملی ارائه گردد.
ب) اشخاص حقوقی: آگهی تاسیس و آخرین تغییرات ارائه گردد.
3.در صورتی که امور توسط نماینده قانونی انجام شود مدارک آن هم باید ضمیمه گردد.
4.رونوشت شناسنامه و کارت ملی طراح ارائه گردد.
5.در صورتی که طرح صنعتی سه بعدی باشد، 5 نمونه از شکل یا تصویر گرافیکی یا 5 نمونه از طرح ترسیم شده از تمامی جوانب طرح موردتقاضا باید ارائه گردد.
6.در طرح صنعتی 3 بعدی، مرجع ثبت قادر می باشد ماکتی از آن را به همراه اظهارنامه تقاضا نماید. اندازه ماکتی که متقاضی از مدل طرح خود ارائه میدهد، باید حداکثر 20×20×20 سانتی متر و وزن آن حداکثر ۲ کیلوگرم و از مادهای بادوام و غیرفاسد شدنی باشد.
7.در صورتی که طرح صنعتی دو بعدی باشد، باید پنج نمونه از شکل یا تصویر گرافیکی یا پنج نمونه از طرح ترسیم شده به عنوان نمونه ارائه گردد.
8.در صورتی که طراح مالک نباشد و نخواهد نام وی در مدارک و آگهی طرح صنعتی قید شود ارائه درخواست کتبی مبنی بر عدم ذکر اسم طراح ضروری است.
رسید مربوط به پرداخت هزینه های قانونی ارائه گردد.
اشخاصی وجود دارند که از ایده های صنعتی نسخه برداری می کنند و از آن ایده در اموری مانند صادرات،وادرات و به فروش رساندن اجسام استعمال می نمایند تنها راهی که می توان از این طرح محافظت نمود به ثبت رساندن طرح می باشد شایان ذکر است که با به انجام رسانیدن این امر رقابت هایی بی عیب و دادگرانه در عرصه تجارت ایجاد می شود.
هر طرح صنعتی این قابلیت را ندارد تا به ثبت برسد و مورد حمایت قانونی واقع گردد که نمونه هایی از این موارد در ذیل بیان شده است .مانند:
لوکارنو توافق نامه ای به منظور طبقه بندی جهانی ایده های صنعتی می باشد تا ایده ها در طبقه ها و گروه های خاصی واقع گردند این امکان فراهم شود تا بتوان از آن ها به راحتی و به اسانی استعمال نمود شایان ذکر است که تعداد بسیار زیادی از کشورها این توافق نامه را به امضا رسانده اند.
مجتمع ثبتی و حقوقی ایلیا دارای کادری تخصصی با مشاوران باتجربه در زمینه ثبت اختراع و ثبت طرح صنعتی هم اکنون می توانید تماس بگیرید و راهنمایی لازم بهره مند شوید .
هر ابزار و وسیله و یا حتی فرمول و هر چیز بدیعی که برای نخستین بار به وجود آمده باشد اختراع نامیده می شود لازم به ذکر است که اختراع قادر می باشد کلیه ها عرصه ها را دربرگرفته بگیرد و هیچ گونه محدودیتی وجود ندارد. با به ثبت رساندن اختراع می توان از آن استعمال نمود و هم چنین می توان ان را در معرض مصرف همه اشخاص گمارد.
فردی که ایده ای را به وجود می آورد و خلق کننده آن اثر می باشد (مخترع) بایستی از اختراع خود حمایت نماید و به منظورعدم کپی برداری و عدم سو استفاده از اختراع خود جلوگیری نماید و مانع ایجاد کند در خصوص این امر دولت به منظور احترام به تفکر و طرح نوینی را که آن ها به وجود آورده اند از اختراعشان به صورت قانونی حمایت می گردد.
مطابق قانون مصوب سال 1310به منظور ثبت اختراع
اشخاصی که اختراع خود را در اداره مالکیت صنعتی ثبت نموده اند و تصدیق ثبت اختراع به ان ها اعطا شده است با عنایت به تقاضای ابداع کننده نوآفرینی فرد به مدت زمان 10سال15سال و در نهایت 20سال مطابق ماده33قانون تصویب شده مورد حمایت قانونی واقع می گردد و در صورتی و در هر زمانی که از آن سواستفاده ای صورت بگیرد مورد پیگرد قانونی قرار می گیرد.
بعد از آن که مدت زمان تعیین شده به پایان رسید اختراع به آن شخص دیگر متعلق نمی باشد و استعلام آن برای مردم آزاد می باشد.شایان ذکر است که ابداع کننده بایستی مطابق سالی که معین نموده است هر سال مبلغی به منظور حمایت و محافظت از اختراع خود تقبل نمایدو در صورتی که این چنین عمل نکند گواهی ثبت اختراع از درجه اعتبار ساقط می گردد.
در انتها خاطر نشان می شویم که در صورت روبرو شدن با هر سوال و مسئله ای می توانید با مجتمع ثبتی و حقوقی ایلیا در ارتباط باشید.