در این نوشتار به منظور آشنایی ذهن خوانندگان نخست به حقوق مالکیت فکری اشاره ای خواهیم نمود . بعد از آن وارد مبحث اصلی می شویم. در صورت نیاز به هرگونه مشاوره با همکاران ما در مجتمع ثبتی و حقوقی ایلیا در ارتباط باشید.
حقوق مالکیت معنوی که از آن با عنوان حقوق مالکیت فکری هم یاد می شود دربردارنده حقوق مربوط به آفرینش ها و خلاقیت های فکری و ذهنی انسان در عرصه های مختلفی از قبیل: ایده های ادبی، هنری،علمی، صنعتی، فناوری و علامت های تجاری و طرح های صنعتی مورد استعمال در تولید و تجارت می باشد.
حقوق مالکیت فکری دربرگیرنده آن دسته از حقوق قانونی و علاقه های مالکانه می باشد که ناشی از فعالیت های ذهنی در حوزه های هنری ،ادبی ،علمی،صنعتی و غیره می باشد. بنابراین، هنگامی که ایده " اجرایی" شود ، آن گاه قابلیت ثبت به عنوان اختراع را می یابد.
لازم به توضیح است، طرح ها و ایده هایی که دربردارنده سه نکته ذیل باشند قابلیت به ثبت رسیدن و حمایت را خواهند داشت :
1. جدید باشند
به سبب قانون،طرح و ایده جدید عبارت است از آن چه که در فن یا صنعت قبلی وجود نداشته و به منظور دارنده مهارت عادی در فن مذکور معلوم و آشکار نباشد.
2. قابل کاربرد صنعتی و دارای خلاقیت باشند.
همان طور که گفته شد، طرح و ایده بایستی از لحاظ اقتصادی و عملی فوراَ قابل استعمال باشد، زیرا قوانین علمی که امکان دارد بعداَ منشاء و منبع نتیجه های مهمی شوند از لحاظ مادی ارزش اقتصادی ندارند.
3. ابتکار و نوآوری داشته باشند.
طرح و ایده می بایست نوآوری داشته باشد و در گذشته شناخته نشده باشد ، زیرا در این صورت هر شخصی قادر می باشد از آن استعمال نماید و اشخاص قادر نمی باشند طرح ها و ایده های قبلی را به عنوان نوآوری و ایده جدید در انحصار قرار دهند.مدت حق استفاده انحصاری از طرح و ایده در همه کشورها به یک اندازه نیست و اغلب بین 16 الی 20 سال است و در قانون کشور ایران مدت آن 20 سال است .
شخصی که مجوز استعمال انحصاری از طرح و ایده را دارد می بایست همه ساله با پرداخت نمودن هزینه های ثبتی به صندوق ثبت علاقه خود را به ادامه انحصاری بود طرح و ایده ابلاغ نماید و در صورتی که در مدت زمان تعیین شده هزینه های ثبتی را پرداخت ننماید نشان دهنده ی انصراف پدید آورنده می باشد و بعد از آن هر شخصی قادر می باشد از آن استعمال نماید. اما به منظور این که حقی ضایع نگردد مدت زمانی سه ماهه به منظور پدید آورنده در نظر گرفته شده است که به منظور تمدید مجدد آن مبادرت نماید و یک سه ماه دیگر هم به عنوان آخرین فرصت تعیین شده است که در صورتی که در این مدت دو برابر هزینه های ثبتی تعیین شده را بپردازد باز هم قانون از حق انحصاری او حمایت خواهد نمود در غیر این صورت بعد از به پایان رسیدن مدت زمان شش ماهه طرح و ایده ای که ایجاد شده است باطل می شود و کلیه اشخاص مجوز استعمال از آن را خواهند داشت.
با مراجعه به پورتال اداره مالکیت صنعتی ، می توانید درخواست خود را جهت ثبت طرح و ایده اعلام نمایید. مدارک ثبت اختراع به شرح ذیل است :
1. اظهارنامه طرح و ایده ( 3 رونوشت )
اظهارنامه طرح و ایده جزء اوراق بهادار می باشد و بایستی این فرم مخصوص را از واحد فروش اوراق بهادار واقع در اداره کل ثبت شرکت ها تهیه و به زبان فارسی و بدون لاک گرفتگی، قلم خوردگی و پارگی تنظیم نمود.
در تنظیم و تسلیم اظهارنامه بایستی موارد ذیل رعایت گردد:
الف- نام و سایر اطلاعات لازم در خصوص متقاضی، مخترع و نماینده قانونی او ، در صورت وجود و عنوان طرح و ایده در اظهارنامه درج گردد.
ب-در زمانی که متقاضی شخص ابداع کننده نمی باشد ،مدارک دال بر سمت قانونی وی همراه اظهارنامه تحویل گردد.
ج- ادعای مذکور در اظهارنامه، بایستی به صورت گویا و مختصر باشد و با توصیف همراه باشد،به صورتی که به منظور شخص دارای مهارت عادی در فن مربوط واضح و کامل باشد و حداقل یک روش اجرایی به منظور اختراع ارائه نماید.
هم چنین ذیل امضاء اشخاص حقوقی متقاضی ثبت ممهور به مهرگردد.
2. توصیف اختراع ( 3 نسخه )
چکیده وصف اختراع می بایست به صورت مستقیم زمینه ی فنی را که به آن تعلق دارد را مشخص نماید تا در جستجوی سلیقه های طرح و ایده ادعایی مورد استعمال قرار بگیرد.
طبق ماده 11 ادعای اختراع می بایست غوامل اختراعی را که حمایت از آن تقاضا شده است را در قالب مشخصه فنی مشخص نماید. شایان ذکر است که هر طرح و ایده قادر می باشد مشتمل بر یک یا چند ادعا باشد.
3.مدارک مثبت هویت درخواست کننده و پدید آورنده
الف) مدارک مثبت هویت درخواست کننده ارائه گردد.
اشخاص حقیقی: رونوشت شناسنامه و رونوشت کارت ملی ارائه گردد.
اشخاص حقوقی: آخرین روزنامه رسمی دلیل مدیریت رونوشت شناسنامه و کارت ملی صاحبان امضاء ارائه گردد.
ب) مدارک مثبت هویت پدید آورنده
رونوشت شناسنامه و کارت ملی پدید آورنده ارائه گردد.
4.درخواست کتبی مبنی بر عدم ذکر اسم پدید آورنده ،در صورتی که پدید آورنده مخترع نخواهد اسم وی ذکر شود.
5.مدارک مربوط به حق تقدم که بایستی هم زمان با تسلیم اظهارنامه یا حداکثر ظرف 15 روز از آن تاریخ تسلیم شود.
6. درصورتی که درخواست به وسیله نماینده قانونی (وکیل، دارنده یا دارندگان حق امضا برای اشخاص حقوقی و …) انجام شود مدارک نماینده قانونی بایستی ارائه گردد.
7. رسیدی که به پرداخت هزینه های قانونی مربوط می باشد ارائه گردد.
از این که ما را انتخاب نموده اید متشکریم.
مجتمع ثبتی و حقوقی ایلیا افتخار دارد با استفاده از توان بالای کادر مجرب خود، اقدامات حقوقی و ثبتی لازم را جهت ثبت اختراع و طرح صنعتی در کوتاه ترین زمان ممکن به عمل آورد.
برای این منظور می توانید با همکاران ما تماس حاصل فرمایید.