ایده در واقع یک طرح ذهنی می باشد به بیان دیگر ایده ساده ترین راه حلی می باشد که انسان در برابر یک مساله یا نیاز به آن فکر می کند.هم چنین این امکان وجود دارد که بتوان ایده را نخستین گام برای حل یک مشکل یا برآورده نمودن یک نیاز دانست.
حقوق مالکیت معنوی که از آن با عنوان حقوق مالکیت فکرهم یاد می شود دربردارنده حقوق مربوط به آفرینش ها و خلاقیت های فکری و ذهنی انسان در زمینه های مختلف نظیر ابداعات ادبی، هنری ، علمی ، صنعتی ، فناوری و علایم تجاری و طرح های صنعتی مورد استفاده در تولید و تجارت می باشد.حقوق مالکیت فکری دربرگیرنده آن دسته از حقوق قانونی و علایق مالکانه است که ناشی از فعالیت های ذهنی در حوزه های هنری ، ادبی ، علمی ، صنعتی و غیره می باشد.این حقوق زمینه انتفاع مادی اثر یا خلاقیت ، ارتقاء و اشاعه ی آن را برای صاحب اثر یا خلاقیت فراهم می نماید.
موسسه حقوقی و ثبتی ایلیا در این مقاله برآنست تا در خصوص مراحل ثبت ایده مطالبی را به متقاضیان ثبت طرح و ایده ارائه نماید در صورت مواجه شدن با هر سوال یا موردی با مشاوران و کارشناسان ما در ارتباط باشید.
برای ثبت طرح و ایده ،طراح باید تنها از طریق آدرس http://ip.ssaa.ir/patent/new.aspx به صورت الکترونیکی و غیرحضوری اظهارنامه خود را تسلیم اداره اختراع نماید.اظهارنامه ثبت طرح و ایده باید به زبان فارسی تنظیم شود.
پس از ثبت اظهارنامه پیام کوتاهی دریافت خواهید کرد. بنابراین شماره اعلامی می بایست در دسترس باشد و به درستی تایپ شده باشد.
پس از آن کارشناس مربوطه اظهارنامه و پیوست های آن را از نظر ماهوی و شکلی مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد.چنانچه اظهارنامه دارای نقص باشد از طریق سامانه فوق (گزینه پیگیری اظهارنامه و خلاصه پرونده)مبادرت به صدور اخطار رفع نقص می نماید.متقاضی به مدت 30 روز مهلت دارد تا با مراجعه به سامانه(قسمت ثبت انواع درخواست،رفع نقص و…)درخواست رفع نقص را تکمیل و نسبت به رفع نقص اظهارنامه اقدام نماید.در غیر این صورت اظهارنامه باطل محسوب می گردد.البته چنانچه متقاضی در ظرف 30 روز قادر به تکمیل مدارک و رفع نقص آن نباشد می تواند با ذکر دلایل درخواست یکبار تمدید مهلت را از مرجع ثبت بنماید و مرجع ثبت برای یکبار می تواند با درخواست وی موافقت نماید .بدین منظور متقاضی باید با ورود به سامانه مالکیت معنوی و ثبت انواع درخواست (گزینه درخواست استمهال رفع نقص )را انتخاب نماید.
در صورت تکمیل بودن مدارک و اظهارنامه،کارشناس مربوطه اختراع را در سیستم بررسی می نماید تا مشابه آن در سیستم ثبت نشده باشد.در صورتی که اختراع مشابهی رویت نماید به متقاضی اعلام و از متقاضی دعوت به عمل می آید تا به اداره اختراع مراجعه نماید.
چنانچه متقاضی اختراع خود را همانند اختراعات سابق مشاهده نماید درخواست اختراع وی رد می گردد و چنانچه متقاضی بصورت مستدل در رابطه با جدید بودن اختراع خود توضیحاتی دهد و این توضیحات مورد قبول واقع شود کارشناس مربوطه به بررسی ماهوی اختراع (جدید بودن و …)می پردازد و از مراجع ذیصلاح استعلام می نماید تا اختراع را از نظر ماهوی مورد بررسی و ارزیابی قرار دهند.پیگیری نتیجه ی بررسی صرفاَ از طریق همین سامانه امکان پذیر است.
در جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مدارک مورد نیاز جهت ثبت طرح و ایده به مقاله آن مراجعه نمایید.